Home

Nieuws

Brasil Foods in meerdere onderdelen verdeeld

Brasilia – Brasil Foods wordt opgeknipt in meerdere onderdelen, of wordt tenminste gedwongen een aantal belangrijke onderdelen te verkopen.

Dat heeft de mededingingsautoriteit van Brazilië, Cade, bekendgemaakt. Brasil Foods, in 2009 ontstaan uit de fusie van Perdigao en Sadia, kan volgens Cade prijzen verhogen zonder klanten te verliezen.

Het nieuws lijkt een bizarre lotwending voor Brasil Foods, momenteel de grootste exporteur van pluimveevlees. De onderneming ontstond alweer twee jaar geleden door het samengaan van Perdigao en het toen door foute wisselkoerstransacties noodlijdende Sadia. Samen veroverden ze marktaandeel in onder meer China en Rusland. Cade zegt de deal alsnog te kunnen afblazen.

De twee vleesreuzen mochten zich al zonder definitieve toestemming van Cade verenigen onder de naam Brasil Foods en kreeg een notering op de Bovespa-beurs in Sao Paulo. Ze kwamen in 2010 tot een gezamenlijke omzet van 11 miljard euro terwijl de winst verzesvoudigde. Ter vergelijk: de Noord-Europese nummer één, Vion, kwam op een omzet van 8,8 miljard euro.

Het bedrijf stelt in een verklaring nog ruimte te zien voor onderhandeling met Cade, maar één van de leden van de beoordelingscommissie van Cade noemt het ”een schoolboekvoorbeeld van een deal die geen goedkeuring kan krijgen.” De organisatie beraadt zich de komende weken op welke stappen het concreet gaat ondernemen.

Brasil Foods heeft met name een sterke positie op de thuismarkt. Zo’n 60 procent van de verkopen worden in eigen land gerealiseerd. In eigen land is Brasil Foods niet alleen een vleesbedrijf, maar ook producent van margarines, diepvriespizza's en zuivelproducten als yoghurt en melk.

Saillant detail: de voorzitter van de commissie, Fernando de Magalhaes Furlan, brengt geen stem uit over de deal. Hij is de neef van een topbestuurder van Brasil Foods en stond tussen 1995 en 1998 op de loonlijst van Sadia.

Of registreer je om te kunnen reageren.