Home

Nieuws

Bonden Noordrijn-Westfalen vrezen kaalslag in zeugenhouderij

Düsseldorf - De georganiseerde landbouw in Noordrijn-Westfalen vreest door de naderende Europese groepshuisvestingsverplichting een kaalslag in de zeugenhouderij in de deelstaat en roept daarom de hulp in van landbouwminister Johan Remmel.

Volgens de twee 'reguliere' boerenbonden in Noordrijn-Westfalen, het Rheinische Landwirtschafts-Verband (RLV) en het Westfälisch-Lippischer Landwirtschaftsverband (WLV), kampen de zeugenhouders met 'een massieve afzetcrisis'. Deze schrijven RLV-voorzitter Friedhelm Decker en zijn collega Franz-Josef Möller van het WLV in een brief aan Remmel toe aan de wegens de marktomstandigheden aarzelende opstalbereidheid bij de vleesvarkenshouders en de groeiende druk van de concurrentie van de biggenleveranciers uit Nederland en Denemarken.

Daar komt nog bij dat de graanoogst uitgaande van de prognoses beperkt blijft waardoor in ieder geval ook bij de voerkosten geen verhaal te halen zal zijn. "Daar de biggenmarkt al in het recente verleden met zeer lage prijzen te maken heeft gehad, ontbreek het de biggenproducenten frequent aan de financiële basis voor dringend noodzakelijke investeringen, met name voor de per eind 2012 voorgeschreven overschakeling op groepshuisvesting voor niet-drachtige zeugen," zo leggen zij uit.

De klappen gaan onder deze omstandigheden naar de verwachting van de bonden vooral vallen onder de kleinere bedrijven met als consequentie dat de vleesvarkenshouderij in Noordrijn-Westfalen nog afhankelijker wordt van geïmporteerde biggen. Hulp vragen de bondstoplieden in de vorm van aanpassing van de subsidievoorwaarden. Bij de verlening van subsidies willen ze voorts voorrang voor zeugenhouders die willen investeren in groepshuisvestingsfaciliteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.