Home

Nieuws 315 x bekeken

Boerenbond Deurne ziet mengvoerafzet dalen

Deurne – Boerenbond Deurne zette in 2010 ongeveer 10 procent minder mengvoeders af dan in 2009.

De afzet van grondstoffen steeg echter met 24 procent. De totale afzet van grondstoffen en mengvoeders kwam 3,6 procent lager uit op 926.000 ton. Een jaar eerder bedroeg die totale afzet nog 960.000 ton. Dat meldt de Boerenbond naar aanleiding van de jaarvergadering van de coöperatie.

De omzet over 2010 was 187 miljoen euro, tegen 188 miljoen euro een jaar eerder. De Boerenbond behaalde over 2010 een netto resultaat (na belasting) van 696.000 euro. Dat is 140.000 euro meer dan in 2009.

Tot 2009 groeide de afzet van mengvoeders en grondstoffen van Deurne jaarlijks van 557.000 ton in 2006 tot 960.000 in 2009. De huidige daling van de afzet is een trendbreuk, bevestigt directeur voeders Ruud Michels.

De afzetdaling is voor 1,8 procent toe te schrijven aan het effect van de 53e week in 2009, waardoor de afzetcijfers van dat jaar extra hoog uit komen. Verder had het bedrijf in 2010 veel last van de Q-koorts op geitenbedrijven. Deurne is vrij sterk in geitenvoeders (6 procent van de voerafzet) en nog al wat klanten van het bedrijf werden getroffen door de ziekte. 80 procent van de mengvoerafzet betreft varkensvoer. De slechte gang van zaken in de varkenshouderij speelt het bedrijf dan ook parten. ”Veel bedrijven stappen over op grondstoffen. Daar spelen we op in. De afzet van gemalen grondstoffen naar varkensbedrijven is sterk gestegen.” Michels stelt niet mee te willen gaan in de trend van extra kortingen voor samenwerkende varkenshouders in clusters. ”Als coöperatie zijn we al een transparante cluster met visie die veel voordelen biedt.”

Boerenbond Deurne is bezig met de bouw van een vlakloods voor losgestorte producten op de locatie Bracofeed in Oss. Het bedrijf verwacht door te kunnen groeien in de grondstoffenhandel en verwacht een verdere verschuiving van mengvoeders naar grondstoffen. ”De druk op de mengvoerafzet blijft door de tegenvallende resultaten in de varkens- en pluimveehouderij”, aldus Michels. Boerenbond Deurne heeft de afgelopen paar jaar de productie van voeders door derden geheel ondergebracht in de eigen productielocaties in Helmond, Wanroy en in Oirschot door een capaciteitsuitbreiding in Oirschot.

Of registreer je om te kunnen reageren.