Home

Nieuws

Boekenonderzoek Ehec in Nederland start vrijdag

Zoetermeer - De Europese Commissie start deze week met het controleren van de uitvoering van de noodregeling voor Ehec door de lidstaten. Nederland krijgt daardoor vrijdag voor een boekenonderzoek Europese inspecteurs op bezoek.Het is een regulier onderzoek, waarbij ook andere landen betrokken zijn. Wel zegt de commissie signalen te hebben van onjuist gebruik van de regeling in de EU.

Nederland heeft 40 miljoen ton groente voor interventie aangemeld, blijkt uit cijfers tot 26 juni. Vooral tomaat wordt nog aangeboden voor doordraai. Bij komkommer staat het interventievolume nog steeds op 13 miljoen kilo. Daar is de laatste weken niet meer doorgedraaid. Bij deze teelt is een flink areaal tijdelijk uit productie genomen. Ook hiervoor is een vergoeding mogelijk uit het noodfonds.

In totaal is nu 400 hectare niet geoogst, vooral komkommer. Verder is er 966 ton paprika en ruim 112 ton sla uit de consumentenmarkt genomen. Van een aantal andere producten zijn kleinere hoeveelheden vernietigd. Het gaat om 71 ton aubergine, 70 ton augurken, 99 ton radijs, 12 ton bloemkool, 8 ton courgette en 11 ton daikon (rettich), meldt het PT. Het is nog niet duidelijk of daarvoor een vergoeding komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.