Home

Nieuws 199 x bekeken

'Blokkade A-67 met komkommers voorkomen'

Zoetermeer – Bij telers liepen in de eerste fase van de Ehec-crisis emoties zo hoog op dat de branche-organisaties en Productschap Tuinbouw onverstandige acties hebben voorkomen. Dat bleek uit een presentatie van Anneke van de Kamp, lid van het crisisteam dat de sector instelde na de Ehec-crisis.

Zo leek er even sprake van een blokkade van de A-67 met komkommers uit protest tegen de Duitse opstelling tijdens de Ehec-crisis. Ook ZLTO-bestuurder Ko Hooijmans weet dat het crisisteam erger heeft voorkomen. ”Ik heb zelf ook geprobeerd mensen te kalmeren. Als je gekke dingen gaat doen, ben je nog verder van huis.” De sector prees de opstelling van het crisisteam, waarbij steeds gehamerd werd op respect voor de zieken in Duitsland.

Van de Kamp schetste hoe de situatie tot onmogelijke situaties leidden op de bedrijven. Ze toonde foto’s van containers met komkommers, die na enkele dagen niet te vervoeren bleken door het water dat zich vormde onderop de komkommerhoop. Het vervoer van containers is aan regels gebonden als het om vloeistoffen gaat door de oncontroleerbare beweging tijdens transport. Aftappen kon niet, omdat telers de partijen nog moesten laten controleren door inspecteurs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.