Home

Nieuws 243 x bekeken

Bleker: verzoek aan Vlamingen is redelijk

Den Haag – Het is redelijk om de Vlamingen te vragen in te stemmen met het alternatieve plan voor ontpoldering van de Hedwigepolder.

Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in tv-programma Nieuwsuur. Hij reageerde hiermee op de felle kritieken vanuit Vlaanderen op het gewijzigde Nederlandse beleid voor aanleg van natuurcompensatie na verdieping van de Westerschelde. ”Wij hebben ervoor gezorgd dat Antwerpen bereikbaar is en blijft voor de grootste zeeschepen. Het is heel redelijk om nu te vragen om toestemming voor een alternatieve methode voor natuurcompensatie dan we zes jaar geleden hebben aangegeven. Tijden zijn veranderd. Het politieke klimaat is anders en met de discussie over voedselzekerheid is het niet meer van deze tijd om landbouwgrond onder water te zetten”, zegt Bleker. Hij benadrukt dat de natuurcompensatie er wel komt, maar op een andere plaats.

België zegt dat het aanpaste beleid van Nederland hen 250 miljoen euro kost, onder andere omdat Vlaanderen zelf de polder naast de Hedwigepolder, de Prosperpolder, wel ontpoldert. Bleker zegt al geruime tijd met de Vlaamse minister-president Kris Peeters in overleg te zijn over de nieuwe plannen.

Ondanks de kritieken blijft Bleker vertrouwen hebben, ook over de onderhandelingen met de Europese commissaris Janez Potocnik, die verantwoordelijk is voor het natuurbeleid. Bleker zegt dat aanleg van natuur in Europa moet voldoen aan voldoende omvang en kwaliteit, op tijd gerealiseerd worden en wetenschappelijk onderbouwd zijn. De staatssecretaris zegt dat de EU de lidstaten de ruimte geeft om natuur aan te leggen op een manier die bij een land past.

Oud-landbouwminister Gerda Verburg is kritisch over het plan. Ze benadrukt dat er een plan ligt, maar dat er nog geen akkoord is.

Of registreer je om te kunnen reageren.