Home

Nieuws 199 x bekeken

Bleker: uitvoerbaarheid ritueel slachten onder voorwaarden onduidelijk

Den Haag - De bestuurlijke uitvoerbaarheid van het amendement van D66, VVD, PvdA en Groenlinks over het verbod op onverdoofd ritueel slachten is niet goed te beoordelen.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Dinsdag werd het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren over een verbod op het onverdoofd ritueel slachten aangenomen in de Tweede Kamer. Ook het amendement van D66, VVD, PvdA en Groenlinks kreeg een kamermeerderheid. In dit amendement wordt onverdoofd ritueel slachten toegelaten, mits wetenschappelijk kan worden bewezen dat de dieren niet meer lijden dan bij reguliere verdoofde slacht.

Bleker verwijst in zijn brief naar het Kamerdebat over het wetsvoorstel, waarbij is besproken dat een discretionaire bevoegdheid nodig is die de voorwaarden die worden gesteld verder uitwerkt. “Dit om mede recht te doen aan het bijzondere gewicht van het recht op vrijheid van godsdienst”, aldus Bleker. Hij zegt dat het nog onvoldoende duidelijk is of het amendement die bestuurlijke vrijheid biedt. “Hierdoor is de bestuurlijke uitvoerbaarheid van het amendement niet goed uit te voeren”, aldus Bleker. Een kamermeerderheid bleef ondanks deze twijfel van Bleker vertrouwen hebben in het amendement: zij stemden voor.

Het kabinet wil zijn totale oordeel over het wetsvoorstel over het verbod op onverdoofd ritueel slachten pas geven als ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft behandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.