Home

Nieuws 256 x bekeken

Bleker: tot nu toe geen overtredingen bij rundertransport Turkije

Den Haag – Turkse, Hongaarse en Bulgaarse autoriteiten hebben voor zover bekend geen overtredingen geconstateerd bij een rundertransport dat in april werd gevolgd door Eyes on Animals.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In april constateerde Eyes on Animals dat bij een rundertransport van Bulgarije naar Turkije met een Nederlandse transporteur uit Almelo geen drinkwater en stro voor de dieren beschikbaar was, dat de vrachtwagen overladen was en dat er al een stier was overleden. Bleker heeft toen aangegeven de tansporteur hard aan te pakken in verband met de misstanden.

De VWA onderzoekt het incident en concludeert dat het transport door Hongaarse autoriteiten werd gecertificeerd. De vrachtwagen beschikt over een drinkwaterinstallatie en ventilatie en dat er geen sprake was van overbelading.

Bleker heeft de Turkse, Bulgaarse en Hongaarse autoriteiten op de hoogte gebracht van het incident. ”De VWA onderzoekt de zaak nog verder. Mocht blijken dat er toch overtredingen zijn begaan, dan zullen bestuurlijke boetes worden opgelegd”, schrijft Bleker aan de Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.