Home

Nieuws 196 x bekeken

Bleker: regeling met Rusland snel uitwerken

Den Haag – Het opheffen van het importverbod door Rusland hoeft geen week te duren. Staatssecretaris Henk Bleker van ELI verwacht dat dinsdag al Russische experts naar Nederland komen om details te bespreken over het controlesysteem dat Rusland met Nederland overeen kwam.

Nederlandse en Russische experts zijn het op veel punten al eens met elkaar, stelde Bleker in het radio 1 journaal vrijdagavond. Vrijdag na afloop van de top met de EU zei de Russische president Medvedev dat een week nodig is voordat de handel hervat kan worden. Er moet gewerkt worden aan een controlesysteem voor E.coli.

De Nederlandse staatssecretaris vindt een week te lang duren. Bleker zei dat formaliteiten als een tijdig visum voor Russische experts snel te regelen zijn om vaart te houden in het proces. “Daar zal het zeker niet op vastlopen.”

De overeenkomst tussen de EU en Rusland is gebaseerd op afspraken die Bleker eerder overeenkwam met de Russische landbouwminister Elena Skrynnik, stelde hij. Het is niet duidelijk hoe de afspraken tussen de EU en Rusland het overeengekomen protocol tussen Nederland en Rusland nog beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.