Home

Nieuws 192 x bekeken

Bleker praat Kamer bij over gevolgen Ehec

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) praat vandaag de Tweede Kamer bij over de gevolgen van de Ehec-uitbraak in Duitsland voor de Nederlandse telers.

Bleker was gisteren nog in Moskou, waar hij probeerde het Russische importverbod voor Europese groenten van tafel te krijgen. De Russen kwamen met het verbod vanwege de Ehec-uitbraak en de onduidelijkheid over de oorzaak van de besmetting, die tot nu toe zeker 25 mensen het leven heeft gekost en ten minste 2300 mensen in veertien landen ziek heeft gemaakt.

De tuinders zitten inmiddels twee weken in de problemen. De vraag naar producten als komkommers en tomaten is stilgevallen en een groot deel van de oogst wordt doorgedraaid. Telers overwegen nu de productie te beperken, om zo een hogere prijs te krijgen.

Volgens het CDA kan Bleker een schadeclaim indienen bij Duitsland, dat al snel met een beschuldigende vinger wees naar komkommers als de bron van deze uitbraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.