Home

Nieuws 225 x bekeken

Bleker: niet soebatten over 5 of 10 procent extra

Wouwse Plantage - "Ik heb geknokt de afgelopen dagen", vat Bleker zijn inspanningen samen om uit alle hoeken en gaten in Nederland en Europa geld te peuteren om de getroffen tuinders tegemoet te komen.

Een flitsbezoek was het, donderdagmiddag op het erf van komkommerteler Peter Nouws. Een meelevend gebaar, om de telers een hart onder de riem te steken, zo ervaren de telers het.

Nee, hij kan ze nog geen zak met geld overhandigen, maar volgens de staatssecretaris is er de afgelopen anderhalve week toch veel bereikt. "Dat is geen politiek verhaal. We hebben een goede garantieregeling en een toezegging van 210 miljoen euro van Europa", vat hij zijn succes nog maar eens samen. "Ik rook mijn kans en het is gelukt", een beetje trots over zijn resultaat om met Spanje de noodhulp van 150 miljoen euro nog wat op te waarderen. Of het genoeg is? "We moeten niet soebatten over vijf of tien procent extra."

En dan Rusland. "Binnen een week moet de groentenexport weer hervat kunnen worden." Het is ferme taal van de landbouwvoorman die door de telers al gezien wordt als 'een man van status'. "Hij heeft zijn benen onder zijn kont vandaan gerend voor een sector die in zak en as zit", aldus vakgroepvoorzitter tuinbouw bij ZLTO, Tiny Aerts, die de staatssecretaris tijdens het werkbezoek nog maar eens op wees dat niet alleen de komkommer en tomaat, maar ook aubergine en radijs hun weg vinden naar de afvalcontainer. Hoeveel geld er straks daadwerkelijk bij de Nederlandse telers op de rekening gestort wordt? Daarover oordeelt de Europese Commissie aanstaande dinsdag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.