Home

Nieuws 276 x bekeken

Bleker mengt zich in Europese discussie bio-substraat

Den Haag – Bleker gaat met de Europese Commissie in gesprek over de toelating van natuurlijk substraat in de biologische kasteelt. Het is nog onduidelijk wat zijn inzet is.

Dat heeft hij laten weten in een brief aan de Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Het onderwerp biologische teelt in de glastuinbouw staat in het najaar op de agenda van de Europese Commissie.

De Kamercommissie had Bleker verzocht helder te maken wat zijn inzet wordt bij het overleg in Brussel, waarbij opnieuw gekeken gaat worden naar de bepalingen die zijn opgenomen in de verordening voor biologische teelt in Europa.

Bleker heeft naar eigen zeggen nog geen standpunt ingenomen, maar wil wel de discussie aangaan. Ook is hij over het onderwerp in gesprek met de tuinbouwsector.

Er is al jaren een discussie gaande over de inzet van groeimedia als substraat bij biologische teelt. Voorstanders claimen dat er voldoende natuurlijke substraatvormen zijn die in aanmerking komen voor biologische certificering, maar tegenstanders vinden dat telen in de grond een vereiste moet blijven.

Een van de pleitbezorgers voor de erkenning van substraatteelt is de Stichting PuraNatura. De telers kregen wel voet aan de grond in Amerika om onder het organic-label te telen, maar worden gehinderd door de Europese regelgeving.

Volgens woordvoerder Peter Jens van PuraNatura zijn er voldoende vormen van natuurlijke groeimedia beschikbaar, die een goed alternatief bieden voor de grondteelt. ”Wij vinden ook dat biologische teelt in de grond thuishoort, maar als er een dak boven de teelt bestaat, moet er ook een bakje onder gezet kunnen worden.”

Jens schat de kans dat de toepassing van natuurlijke groeimedia in de biologische glasteelt door Europa wordt goedgekeurd ’meer dan 50 procent’. Maar zelfs bij een handhaving van het verbod op het gebruik van substraat, bieden de natuurlijke varianten voldoende interpretatieruimte om alsnog voor biologische teelt in aanmerking te komen, schat hij in.

Of registreer je om te kunnen reageren.