Home

Nieuws 2 reacties

'Bleker ijvert in Brussel voor alternatief Hedwige'

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) probeert steun te verkrijgen van de Europese Commissie en de Vlaamse regering voor een alternatief voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder. Hij wil gebruik maken van 157 hectare bij Rammekenshoek, dat is bedoeld voor natuurcompensatie voor de aanleg van een containerterminal.

Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) op basis van anonieme bronnen. Uit een nog niet gepubliceerde rapport van kennisinstituut Deltares zou blijken dat dit samen met een aantal buitendijkse maatregelen net voldoende is om ontpoldering van de Hedwige te voorkomen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kon woensdag niet reageren op het bericht in de PZC.

Hoewel het onderzoek van Deltares naar alternatieve mogelijkheden voor natuurherstel in de Westerschelde klaar is, wil Bleker dit nog niet publiceren. Eerst moet er nog een kabinetsstandpunt worden geformuleerd. De oppositie in de Tweede Kamer is daar bijzonder ontstemd over; een aantal fracties vindt dat de staatssecretaris het rapport al had moeten vrijgeven.

Indien zowel de Europese Commissie als Vlaanderen akkoord gaan met het genoemde alternatief, ontstaat er een voor Zeeland lastige situatie. De aanleg van de containerterminal kan geen doorgang vinden indien de 157 hectare als alternatief voor de Hedwige wordt ingezet. Dit terwijl het project een grote bijdrage moet leveren aan de Zeeuwse economie en het nieuwe provinciebestuur het bovendien tot een prioriteit heeft benoemd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vanwege de expansiedrift van de haven Antwerpen hebben we inmiddels containerterminals genoeg rond de Westerschelde. Wrang detail is dat door diezelfde expansiedrift de Westerschelde uitgediept moest worden om grotere schepen te kunnen ontvangen en als natuurcompensatie ontpolderd moet worden. Kortom, de haven Antwerpen regeert en Zeeland is in ieder geval de klos. Wellicht moeten we tol gaan heffen voor schepen met bestemming Antwerpen. Met de inkomsten kunnen we in ieder geval de Westerschelde tunnel tolvrij maken.

  • no-profile-image

    jb

    misschien kunnen de zeeuwen beter een stuk Noordzee inpolderen, om daar vervolgens natuur van te maken!?

Of registreer je om te kunnen reageren.