Home

Nieuws 211 x bekeken

Bleker focust in EU op aanscherping welzijnseisen

Den Haag – De inzet van Nederland in de Europese discussie over dierenwelzijn richt zich vooral op het verbeteren van bestaande wetten en verbetering van de handhaving daarvan. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer.

Bleker wil zich bij het verbeteren van bestaande regelgeving vooral richten op herziening en aanscherping van de richtlijnen voor diertransport. Hij pleit voor een kortere transportduur van slachtdieren en verbetering van de omstandigheden bij het transport.

Voor de pluimveehouderij wil Bleker de normen in de vleeskuikenrichtlijn aanscherpen op het gebied van sterfte, voetzoollaesies, borstblaren en bezettingsgraad. Daarnaast wil hij het bedwelmen van pluimvee via de waterbadmethode geleidelijk aan vervangen door betere methodes.

De staatssecretaris wil in Brussel ook de minimumnorm voor het bloedijzergehalte van vleeskalveren verhogen naar 4,5 mmol per liter. Naast deze aanscherping steunt Bleker het voorstel van de Europese Commissie om tot een kaderwet te komen op het gebied van dierenwelzijn. Bleker meldt dat Nederland in vergelijking tot andere lidstaten vergevorderd is met de invoering van hogere welzijnseisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.