Home

Nieuws

Bleker brengt Hedwigepolder het goede nieuws

Hulst - "We zijn nog niet helemaal in veilige haven, maar we zijn in de buurt.''

Die boodschap had staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) maandag voor omwonenden van de Zeeuwse Hedwigepolder. Bleker lichtte in het Zeeuws-Vlaamse Nieuw-Namen het kabinetsbesluit toe om de polder met goede landbouwgrond toch niet onder water te zetten voor natuurherstel. Dat het bezuinigende kabinet extra kosten maakt door de polder te sparen, vond hij niet zo erg. Bleker hield de Zeeuwen voor dat er nu minder Zeeuwse grond onder water gaat. "We kunnen het financieren door dingen anders te doen. Ik hoef niet naar de minister van Financiën.''

De bewindsman kondigde aan snel om tafel te gaan met de Vlaamse bestuurders. "We hebben altijd samengeleefd met de Vlamingen en ook nu moeten we dat als goede buren. Het mag niet zo zijn dat deze twee buren de Rijdende Rechter nodig hebben om eruit te komen.''

De Vogelbescherming kondigde aan naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten. Bleker wacht dat af, maar hoopt dat hij ook de natuurgroepering recht in de ogen kan blijven kijken. Direct na het besluit belde hij vrijdag met Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten. "We willen een oplossing waarmee we ook natuurorganisaties recht in de ogen kunnen kijken. Dit is geen kruip-door-sluip-doorroute om de natuur tot stiefkind te maken.''

Volgens Bleker is afzien van het onder water zetten van de Hedwigepolder een stap in de goede richting: er wordt weinig Zeeuwse grond onder water gezet en nu vindt het natuurherstel bovendien plaats in een gebied dat daar in beginsel al voor was bedoeld. Om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken voor grotere schepen, moet de Westerschelde verder worden uitgediept. De natuurschade die daardoor is aangericht, moet hersteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.