Home

Nieuws

Bleker: blokkade onnodig en onverwacht

Den Haag – De Russische boycot van Europese groenten is onnodig en onverwacht, zegt staatssecretaris Henk Bleker. Hij gelooft niet dat Moskou de blokkade uit protectionistische overwegingen heeft opgetrokken.

Donderdagochtend werd bekend dat Rusland de grenzen sluit voor alle groenten afkomstig uit lidstaten van de Europese Unie (EU) in verband met de Ehec-bacterie. Voor de toch al geplaagde Nederlandse tuinbouwsector betekent dit een extra schadebedrag van twee tot drie miljoen euro per week.

"Uit alle onderzoeken is gebleken dat de groenten waar we het steeds over hebben niet de veroorzaker zijn van de ziekmakende bacterie", zegt Bleker. "Nederlandse producten zijn schoon, nee brandschoon." Ook de Europese Commissie begrijpt niets van de maatregel en noemde deze eerder al ‘disproportioneel’.

Zowel de Commissie als de afzonderlijke lidstaten proberen nu de Russen tot inkeer te brengen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie levert hiervoor onder meer onderzoeksresultaten aan. Indien nodig zegt Bleker dat hij ‘in de startblokken staat’ om naar Moskou af te reizen. Ook is hij bereid keuringsprotocollen van de Russen te hanteren en inspecties door Russische keuringsinstanties toe te staan.

Eerder dit jaar leek het er juist op de handelsconflicten met Rusland hun langste tijd hadden gehad. Op de Grüne Woche in Berlijn afgelopen januari sprak Bleker met landbouwminister Elena Skrynnik over deze slepende kwestie en kwam tot goede afspraken met haar. Een maand later ondertekenden de twee bewindslieden een protocol, dat alle belemmeringen moest wegnemen.

Op de vraag of de Russen deze nieuwe blokkade vooral hebben opgeworpen om de eigen markt te beschermen, reageert Bleker dan ook ontkennend. "Ik wil nu niet de verdenking uitspreken dat de Russen een soort protectionistisch spel spelen om Europese producten buiten de poort te houden. Het is vooral gebaseerd op onzekerheden en onduidelijkheid; ik ga niet uit van kwade bedoelingen."

Ondertussen voert de staatssecretaris ook overleg met de bankensector, en dan met name met Rabobank, over het openen van een garantstellingsregeling voor getroffen tuinders. Deze moet volgende week kunnen worden opengesteld. Ondernemers kunnen dan een jaar uitstel krijgen van hun aflossingsverplichtingen. Daarnaast sluit Bleker niet uit dat een Europees noodfonds nu alsnog tot de mogelijkheden hoort. "Het is nu echt een Europese kwestie."

Of registreer je om te kunnen reageren.