Home

Nieuws 318 x bekeken

Berenmesterij gunstig voor fosfaatbenutting

Boxmeer – Vleesvarkensbedrijven kunnen door het mesten van beren de fosfaatefficiëntie op hun bedrijven sterk verbeteren. Dat zegt Hendrix UTD in zijn periodiek Varkens.

Door beren te mesten kan de fosfaatbenutting met 20 procent verbeteren, aldus Hendrix UTD. Volgens manager innovatie en nutritie Jan Fledderus van Hendrix is dat vooral te danken aan de sterke verbetering van de voerconversie bij overstap op berenmesterij. Met de betere voerbenutting verbetert ook de fosfaatbenutting.

Veevoerbranche en LTO hebben zoals bekend afgesproken dat via het voerspoor de fosfaatproductie in de mest sterk moet worden teruggebracht. In 2013 moet de productie 20 miljoen kilo lager zijn. Hendrix UTD is bezig met voeraanpassingen en ondersteuning van de varkenshouders om de fosfaatbenutting op de bedrijven te verbeteren. Tot nu toe is op basis van CBS-gegevens berekend dat de fosfaatbenutting voor de hele varkenshouderij op 39 procent ligt. Bij de vleesvarkens is de fosfaatefficiëntie gemiddeld 41 procent en bij de zeugen 38 procent. Als deze gegevens tot norm worden verheven, zit grofweg de helft van de bedrijven onder de norm, uitgaande van een normale verdeling.

Volgens Fledderus zullen de bedrijven die bijna de norm halen kunnen volstaan met voermaatregelen, bijvoorbeeld minder fosfaat in het voer of fytase-toepassing in het voer.
Bedrijven die ver onder de norm zitten zullen behalve voeraanpassingen, ook hun management aan moeten passen zo verwacht Fledderus.

Of registreer je om te kunnen reageren.