Home

Nieuws 217 x bekeken

Belgische veilingen namen miljoenen kilo’s uit de markt

Leuven - Belgische veilingen namen in de eerste twee weken na de Ehec-crisis iets minder dan 7 miljoen kilo product uit de markt. Dat meldt de Belgische Boerenbond.

Ter vergelijking: In Nederland werd over de eerste drie weken 30 miljoen kilo uit de markt genomen via de interventieregeling.

In de periode tot 9 juni werd in België gewerkt met een ophoudprijs die hoger lag dan Nederlandse afzetorganisaties. Dat zorgde voor extra doordraai in België. De laatste twee weken hanteerden de Belgische veilingen een lagere ophoudprijs, dan de prijs waarvoor de opkoopregeling in Nederland werd ingesteld. Daardoor kochten juist meer afnemers voor lagere prijzen bij Belgische veilingen.

Mechelse Veiling nam tot 9 juni circa 5 miljoen kilo product uit de markt via de interventieregeling, bij Hoogstraten ging het om 1 miljoen kilo. Bij de REO veiling is sprake van een interventievolume tot 9 juni van 350.000 kilo. Na 9 juni nam het volume in de interventie af, maar er werd nog steeds doorgedraaid.

De totale kosten van de Ehec-crisis is volgens de Belgische Boerenbond 25 tot 30 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.