Home

Nieuws

België raamt Ehec-schade op 10 miljoen euro per week

Brussel - De Vlaamse landbouwminister Kris Peeters raamt de schade van vraaguitval door Ehec op zes miljoen euro per week voor Belgische producenten en veilingen.

Daarnaast lijden exporteurs een extra vier miljoen euro schade door het Russische importverbod op verse groenten uit de EU. Peeters maakt werk van crisismaatregelen voor groentetelers. Tomaten worden normaal in deze periode met 80 cent per kilo verkocht, maar de ophoudprijs op de Belgische veilingen bedraagt 13 cent. Dat ligt boven het peil van de Europese interventieprijs van 7,25 cent per kilo. Daarmee krijgen Belgische tomatentelers nog altijd meer voor hun product dan de Nederlandse collegatelers.

België werkt aan een pakket maatregelen, waaronder overbruggingskredieten, uitstel van aflossing, fiscale regelingen om verlies af te boeken en belastingvrije steun. Naar voorbeeld van Nederland wordt een coördinatiecel opgericht die alle betrokken partijen in Vlaanderen verzamelt.

Ondertussen hebben Belgische veilingen volgens berichten in Belgische media de hygiëneregels voor telers verscherpt als extra garantie op veiligheid van Belgische producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.