Home

Nieuws

'Belangenverstrengeling bij EU-panel voeding'

Brussel – Meerdere leden van een EU-panel dat adviseert over kunstmatige toevoegingen aan voedsel, worden betaald door het bedrijfsleven. Dat stelde een onderzoek van Corporate Europe Observatory, een Nederlandse campagnegroep die zegt op te komen voor onder meer milieu en armen.

Het panel van het EU-agentschap EFSA adviseert de Europese Commissie over de veiligheid van toevoegingen zoals de omstreden stof aspartaam.

De actiegroep meldde woensdag belangenverstrengeling te hebben geconstateerd bij 11 van de 20 leden van het panel, wegens hun werk voor de voedingsindustrie. ”De Nederlandse ondervoorzitter Ivonne Rietjens ontvangt betaling van de Zwitserse voedingsgigant Nestlé voor onderzoek naar voedingstoevoegingen”, aldus de groep. De Nederlandse rapporteur Gerrit Speijers zou PepsiCo en Danone adviseren.

De actiegroep vraagt de EU om strengere regels over belangenverstrengeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.