Home

Nieuws

'Beeld van export naar Duitsland vertekend'

Zoetermeer – Niet driekwart van de glasgroente-export heeft de bestemming Duitsland, maar krap de helft.

Dat meldt het Productschap Tuinbouw (PT) naar aanleiding van uitspraken van marktanalist Paul van Vree, onlangs in deze krant. ”Duitsland is de grootste markt voor glasgroente, maar de verhouding ligt wel anders”, zegt Ed Slagboom van het PT.

Van Vree gaf in het artikel ’Tuinbouw te kwetsbaar, te afhankelijk’ aan dat de Nederlandse glasgroentesector haar afzet, en daarmee haar risico, meer moet spreiden. ”We zijn niet zo afhankelijk als in het artikel wordt geschetst”, geeft Slagboom aan. ”Van de glasgroente-export krijgt 44 tot 47 procent de bestemming Duitsland. We moeten mensen niet door laten slaan naar de verkeerde kant.”

Van Vree: ”De cijfers zijn misschien niet helemaal juist, ik baseer me op geluiden uit mijn netwerk in de sector, maar het signaal blijft hetzelfde: telersverenigingen moeten hun markten verbreden en zich niet op één afnemer richten. Als je een goede klant hebt, ben je te snel geneigd om tevreden te zijn. Kijk wat er met Duitsland is gebeurd door de Ehec-crisis. Ineens valt de hele handel in het water. Dat gebeurt niet als je meer afnemers hebt.”

Van Vree heeft ook wel een oplossing: exporteren naar landen van waaruit Nederland nu importeert. ”Spanje, Griekenland, Italië. In de buitenlucht kun je niet zo schoon telen als hier in de insectendichte kassen. En als hier een insect voorkomt, bestrijden we die met natuurlijke vijanden. Als dat doordringt, kunnen we aanvullende markten aanboren, naast bestemmingen als Duitsland en Engeland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.