Home

Nieuws 199 x bekeken

Bedrijven en wetenschappers willen soepeler regels cisgenese

Brussel – Duurzame landbouw met minder gebruik van bestrijdingsmiddelen is alleen mogelijk als de regelgeving voor de toepassing van cisgenese wordt versoepeld. Dat betoogden bedrijfsleven en wetenschap tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

Volgens directeur Karel van der Linden van het Nederlands-Belgische bedrijf Inova Fruit is cisgenese een ’logisch vervolg op klassieke veredeling’. Hij stelt dat het met traditionele methoden enkele decennia duurt om gewassen tegen een of meerdere ziekten resistent te maken. In het geval van cisgenese is het mogelijk om binnen hooguit enkele jaren dezelfde resultaten te bereiken.

De hoorzitting was georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen (Christenunie). Hij vindt het onterecht dat cisgenese, waarbij gebruikt wordt gemaakt van genen van dezelfde soort, door de Europese Unie op dezelfde strenge wijze wordt beoordeeld als transgenese, dat de soortgrenzen juist overschrijdt. Hierdoor wordt de ontwikkeling van innovatieve, vaak milieuvriendelijke teelten onmogelijk gemaakt.

Dat vindt ook onderzoeker Henk Schouten van Wageningen UR. Hij benadrukte bovendien dat cisgenese minstens net zo veilig is als klassieke veredeling. De verspreiding van soortvreemde genen, een probleem bij transgenese, is bovendien niet aan de orde. Bijkomend voordeel: de wetenschap leert door de toepassing van deze techniek veel over het functioneren van genen.

In de zomer komt de Europese Commissie met een evaluatie van de huidige regelgeving voor genetische modificatie. Of cisgenese dan een status aparte krijgt, is nog ongewis. Van der Linden, Van Dalen en Schouten hopen van wel. Uit recent onderzoek blijkt in elk geval dat Europese burgers deze vorm van het veranderen van de genetische samenstelling van gewassen makkelijker kunnen accepteren dan transgenese. Algemeen gesteld echter is en blijft genetische modificatie niet populair.

Zie ook het opiniestuk van Europarlementariër Peter van Dalen (Christenunie)

Of registreer je om te kunnen reageren.