Home

Nieuws 350 x bekeken

Bacterie vecht of vlucht bij hevige concurrentie

Wageningen - Bacteriën die last krijgen van andere bacteriën, gaan de strijd aan door antibiotica te produceren, of door te vluchten.

Dat blijkt uit fundamenteel onderzoek dat is gedaan onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in het wetenschappelijk tijdschrift ISME Journal.

De onderzoekers ontdekten dat bacteriën heel specifieke antistoffen maken, gericht op de concurrerende bacterie. Van de onderzochte bacteriestam Pseudomonas fluorescens werd tot nu toe gedacht dat ze volstrekt oninteressant zou zijn als een mogelijke producent van nieuwe antibiotica. Nu blijkt dat de bacterie - in aanwezigheid van andere bacteriën - wel in staat is nieuwe antistoffen te maken.

Onderzoekers Wietse de Boer en Paolina Garbeva zeggen dat bij het onderzoek naar nieuwe antibiotica niet naar individuele bacteriestammen moet worden gekeken, maar naar bacteriën in hun natuurlijke omgeving. De onderzoekers gaan zelf verder zoeken naar nieuwe antibiotica.

Of registreer je om te kunnen reageren.