Home

Nieuws

Atsma wil gemeentelijk beleid over hagelkanonnen

Den Haag – Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu (IM) wil het toestaan van het gebruik van anti-hagelkanonnen door fruittelers overlaten aan gemeenten. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Atsma wijst erop dat de situatie in een gemeente in de Betuwe heel anders kan zijn dan in een gemeente in Zeeland. ”Gemeenten kennen de lokale situatie het beste, waardoor zij het beste kunnen beoordelen of het gebruik van een anti-hagelkanon kan of niet”, zegt Atsma.

Een kamermeerderheid bestaande uit VVD, CDA, PVV en SGP is voor landelijk beleid voor het gebruik van hagelkanonnen. ”Het beleid is nu zo ingericht alsof de anti-hagelkanonnen 365 dagen per jaar knallen. Dat gebeurt in de praktijk niet en dus is deze wijze van regelgeving niet nodig.

We kunnen het veel eenvoudiger regelen in het activiteitenbesluit, zodat er een werkbare situatie ontstaat voor de fruittelers”, aldus Ger Koopmans van het CDA. Atsma wil hier echter niet aan en pleit voor gemeentelijk beleid. PvdA-kamerlid Lutz Jacobi ziet liever dat er naar alternatieven voor de hagelkanonnen wordt gekeken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.