Home

Nieuws

Animo brede weersverzekering groeit

Zoetermeer – Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) meldt een groei van 20 procent in het aantal afgesloten polissen voor een brede weerschadeverzekering. De meeste polissen zijn afgesloten in de akkerbouw en vollegrondsgroente en minder in bollen- en boomteelt.

Gert Jan van Dijk van de OWV noemt het ’een leuke start’, maar verdere groei is nodig om de weersverzekering, die door de overheid gesubsidieerd wordt, een succes te kunnen noemen.

Sterkere groei is er bij de OFH, de brede weersverzekering voor fruittelers. Daar zijn dit jaar 50 procent meer deelnemers dan vorig jaar, aldus Van Dijk. Exacte cijfers over aantallen deelnemers geeft hij niet.

De andere aanbieders van de brede weersverzekering, Vereinigte Hagel en Agriver, melden elk een groei van 10 procent in het aantal polissen. Vorig jaar zijn in totaal 486 polissen afgesloten, blijkt uit een inventarisatie door agd.media, eerder dit jaar. Bij een groei van gemiddeld meer dan 10 procent zou dat aantal nu boven de 550 liggen.

Dienst Regelingen meldt dat bij de gecombineerde opgave minder boeren hebben aangegeven de subsidie te willen gaan aanvragen. Het aantal daalde van 990 naar 900. Volgens de verzekeraars zegt dit echter weinig, omdat deze opgave tot niets verplicht.

De overheid betaalt 60 procent van de premie. Aanvankelijk zou dat alleen voor de jaren 2010 en 2011, maar staatssecretaris Bleker heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij ook in 2012 en 2013 de verzekering wil blijven ondersteunen. Voor dit jaar is 8 miljoen euro gereserveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.