Home

Nieuws 203 x bekeken

Alternatief systeem voor toelating co-vergistingsproducten

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw komt met een alternatief systeem voor het toelaten van co-producten in biogasinstallaties.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In het alternatieve systeem is het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de beoordeling van stoffen die in co-vergisters kunnen worden gebruikt.

Hierbij moeten stoffen die worden vergist worden onderzocht op verontreinigingen. Alleen stoffen waarbij uit analyse blijkt dat ze voldoen aan de maximale norm voor toelaatbare verontreiniging, zoals zware metalen, mogen vergist worden. Bleker vindt dat dit systeem zodanig moet worden ingericht dat gewaarborgd wordt dat alleen producten gebruikt worden binnen aanvaardbare risico’s voor mens en milieu.

Het nieuwe systeem komt naast de huidige positieve lijst met producten die in een co-vergister mogen. Het biedt de vergistingsbranche meer mogelijkheden voor het toelaten van producten in de co-vergisters. Bleker had dit al eerder aangekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.