Home

Nieuws

Agressieve Ehec op kiemgroente in Duitsland

Düsseldorf – De zeer agressieve vorm van de Ehec-bacterie is vandaag in Duitsland voor het eerst aangetroffen op kiemgroenten.

Volgens het ministerie van Consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen werden de besmette kiemgroenten aangetroffen in een vuilnisbak bij Rhein-Sieg-Kreis in de buurt van Bonn.

De vuilnisbak is van een familie van drie personen. Twee van hen hebben kiemgroenten gegeten en zijn sinds half mei ziek als gevolg van de Ehec-bacterie. Het ministerie meldde dat de kiemgroenten afkomstig zijn van een biologisch bedrijf in Bienenbüttel in de Duitse deelstaat Nedersaksen.
Het is de eerste keer dat bewezen is dat mensen ziek zijn geworden nadat ze kiemgroenten hadden gegeten van het bedrijf uit Bienenbüttel, aldus het ministerie. Het biologische bedrijf stond al als verdacht aangemerkt.

Voor de Nederlandse tuinders was er goed nieuws. Allereerst trokken de Duitse autoriteiten hun waarschuwing om geen sla, tomaat en komkommer meer te eten in. Verder liet Rusland weten bereid te zijn om het importverbod op groente uit de Europese Unie op te heffen. Daarmee lijkt de weg weer open voor Nederlandse tuinders om volop tomaten, komkommers en sla te exporteren.
Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) ging eerder deze week naar Moskou om de Russen op andere gedachten te brengen. Dat leidde tot de afspraak dat Nederlandse en Russische experts om de tafel moesten gaan zitten om te bezien onder welke voorwaarden de import kan worden hervat. ”Dat blijkt nu dus niet alleen te gelden voor Nederland, maar ook voor de andere Europese landen”, aldus Bleker.

De Russen deden vandaag eenzelfde toezegging aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Barroso zei dat nu snel een certificeringssysteem voor groente uit de Europese Unie wordt ingevoerd, in samenspraak met de Russen.

Het Productschap Tuinbouw toonde zich verheugd dat de ban op de saladegroenten nu is opgeheven en wil er alles aan doen om het vertrouwen van de consumenten te herwinnen, onder andere met een gepaste promotiecampagne in Duitsland. Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland raamde de schade voor de Nederlandse telers op 40 miljoen euro per week en voor de handelaren op 30 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.