Home

Nieuws 195 x bekeken

Acute snot op biologisch leghennenbedrijf in gemeente Ede

Ede – Op een biologisch leghennenbedrijf in de gemeente Ede heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) infectieuze coryza (’acute snot’) vastgesteld.

Aangezien er in het 1-kilometer gebied rondom het huidige betreffende bedrijf zich geen vrije uitloopbedrijven bevinden, maar wel 4 biologische bedrijven, kan het PPE die bedrijven alleen adviseren het pluimvee op te hokken. Dat advies zal via een brief aan die bedrijven worden afgegeven.

Infectieuze Coryza is een acute, vervolgens chronische, sterk infectieuze aandoening bij kippen, die kan leiden tot verhoogde sterfte en productiedaling. De ziekte wordt gekarakteriseerd door een ontsteking van de voorste luchtwegen; vooral de neusholte en de neusbijholten. Afwijkingen zijn zichtbaar vanaf 3 dagen na besmetting en kunnen binnen 10 dagen zichtbaar zijn in het gehele koppel en bestaan dan vaak uit reutelend ademhalingsgeluid, dikke koppen en snot.

Of registreer je om te kunnen reageren.