Home

Nieuws 238 x bekeken

Acute snot bij biologisch bedrijf in Ede

Ede - Bij een biologisch legpluimveebedrijf in Ede is infectieuze Coryza (acute snot) vastgesteld.

Het gaat om een biologische leghennenbedrijven met 3.000 hennen. Er wordt geen ophokgebod ingesteld, omdat zich in het gebied van 1 km rondom dit bedrijf alleen vier biologische pluimveebedrijven bevinden. Die hebben ook uitloop, maar om juridische redenen kan het PPE daarvoor geen ophokgebod verplicht stellen. Wel heeft het PPE deze bedrijven dringend geadviseerd het pluimvee de komende 12 weken op te hokken en om zeer strikte bedrijfshygiëne aan te houden. Doorgaans is controle-organisatie Skal in dergelijke gevallen ook coulant bij de controle op de verplichte uitloop.

Het PPE vindt het verschil in behandeling tussen biologische en niet-biologische bedrijven in een geval als dit echter wel moeilijk uit te leggen. Alle bedrijven lopen dezelfde besmettingsrisico’s. Het schap wil dan ook met het ministerie van ELI overleggen over uniforme dierziekteregels.

Of registreer je om te kunnen reageren.