Home

Nieuws

AH betaalt contractprijs ondanks prijsval groente

Amsterdam – Albert Heijn (AH) neemt volumes af volgens afgesproken prijzen. Daarmee spreekt het concern berichten tegen dat contracten zijn afgezegd naar aanleiding van het instorten van de afzetmarkt voor groente.

Op de dagmarkt zijn prijzen ingestort naar aanleiding van vraaguitval in met name Duitsland. ”We betalen de prijs zoals deze is afgesproken. We gaan zelfs verder, we willen telers helpen door extra product af te nemen.” Of de winkelketen dat vervolgens afzet via acties in de eigen winkel is niet duidelijk.

Albert Heijn zegt nagenoeg alle groente middels contracten in te kopen. Over de contractvorm doet de supermarktketen geen uitlatingen. De naleving van contractprijzen verklaart volgens de woordvoerder dat niet alle producten in prijs zijn verlaagd in de winkels. ”Wij letten uiteraard op prijsschommelingen in de markt en passen waar nodig onze prijzen aan. Er is in dit geval geen verband met de inkoopprijs.”

Of de telersvereniging voor AH-telers, Batavia, partijen ter interventie aanbiedt, kon de coöperatie dinsdag niet zeggen.

Handelsbedrijven in Nederland werden door de Ehec-crisis wel geconfronteerd met afgezegde orders. Dat ging ook om orders uit vaste programma’s met contracten. Volgens handelsorganisatie Frugi Venta bestaan speciale clausules in contracten om bij calamiteiten orders af te zeggen. Afzetorganisaties hebben die clausules vaak ook in hun leveringsvoorwaarden, zoals bij vorstschade in prei het geval was.

Of registreer je om te kunnen reageren.