Home

Nieuws 196 x bekeken

'32 cent voor tomaat en 18 cent voor sla in EU-pakket'

Roeselare – Groentetelers kunnen op basis van het Europese steunpakket van 210 miljoen euro een vergoeding tegemoet zien van 9,5 cent per komkommer en 32 cent voor een kilo tomaat.

Dat blijkt uit een berekening van de Vlaamse overheid en wordt gemeld door de Belgische Algemeen Boerensyndicaat.

Voor sla wordt mogelijk een vergoeding betaald van 18 cent per krop. Het gaat om een raming van bedragen voor Europese telers, stelt voorzitter Hendrik Vandamme. ”Ciolos gaat nu uit van een vergoeding van 50 procent van de schade in plaats van de 30 procent uit het eerste voorstel.” Dat bedrag van 210 miljoen euro is nog altijd niet voldoende, stelt Vandamme.

Belgische telers zagen vorige week de prijs voor glasgroenten ook kelderen. Belgische veilingen hanteren evenwel een hogere ophoudprijs dan Nederland. Voor komkommers ligt de ophoudprijs in België op zes cent, stelt Vandamme. Tomaat wordt niet voor lager verkocht dan 13 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.