Home

Nieuws

Zware kritiek van Rusland op Braziliaanse vleessector

Moskou – Rusland heeft 21 van de 29 Braziliaanse vleesbedrijven die inspecteurs van de veterinaire inspectie Rosselkhoznadzor bezochten verboden om vlees te exporteren naar Rusland.

Exportbeperkingen voor dertien andere productiebedrijven blijven voorlopig van kracht. Dat hebben de Russen bekendgemaakt.

In een kritische mededeling op de website van Rosselkhoznadzor melden de Russen dat ze zelfs een totale exportstop voor alle 29 bezochte bedrijven hebben overwogen. De Braziliaanse productiebedrijven voldoen volgens Rusland niet aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid van Rusland, Wit Rusland en Kazachstan. Met die laatste landen vormt Rusland samenwerkingsverband voor de import van vleesproducten.

Rusland heeft vooral kritiek op de traceerbaarheid en de voedselveiligheid van de Braziliaanse bedrijven. Ook is er kritiek op het functioneren van Braziliaanse veterinaire keuringsdiensten die in de bedrijven werken. Ook zeggen de Russen in monsters van verschillende bedrijven besmettingen met listeria, salmonella, E.coli en residuen van antibiotica als tetracyclinen te hebben gevonden.

Onder de bedrijven die in de ban zijn gedaan door Rusland zijn vier bedrijven van het bedrijf Brasil Foods. Woordvoerders van de Braziliaanse vleessector vinden dat de Russische stap vooral uit handelstechnisch overwegingen is gedaan. In de Russische vleessector zou toenemende irritatie bestaan over de grote toevloed van goedkoop Braziliaans vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.