Home

Nieuws 199 x bekeken 1 reactie

’Zuidelijke landbouw hangt niet aan de remwagen’

Doetinchem – De discussie die nu over megastallen wordt gehouden, kan beter gaan over verantwoorde productie, verantwoord aanbod en verantwoorde consumptie van voedsel dan slechts over aantallen en vierkante meters.

Dat is de mening van voorzitter Hans Huijbers van ZLTO. In interview in Boerderij van 10 mei spreekt hij over fair trade en zegt dat daar een fair share tegenover moet staan. Ofwel: een groter deel van de koek voor de boer.

Volgens Huijbers staat de dierhouderij aan de vooravond van een transitie naar een duurzamere situatie van regionale kringlopen (productie van eiwithoudende veevoergrondstoffen in Europa) dat de landbouw zijn eigen kunstmest produceert en daarnaast energieleverancier is. ”Je kunt heel ver gaan”, aldus Huijbers ”Dat proces duurt vijf jaar of langer. De vraag is of we de tijd krijgen dat allemaal in beweging te zetten en te organiseren. Krijgen we een licence to change?

Huijbers bestrijdt dat die licence to change betekent dat de zuidelijke landbouw aan de remwagen hangt. ”Ik vraag niet om uitstel, dat is een verkeerde conclusie. Kijk om je heen, veel meer economische sectoren zijn toe aan een transitie. Dat kun je niet in een paar weken en een paar pennenstreken regelen. Het gaat ons er niet om om tijd te kopen, maar om kansen te krijgen om te kunnen veranderen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Z.L.T.O .Hans Huijbers. Je praat tegen Hollandse boeren .Daar hoef je
    geen Engels tegen te spreken. Als Het Z.L.T.O.. ophoud met het bestelen van de boeren komt het vanzelf goed.
    Z.L.T.O. Een zelf verreikende multinational over de rug van de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.