Home

Nieuws

Zuid-Afrika accepteert geen Plan-B voor Doha-ronde

Kaapstad – Zuid-Afrika voelt niets voor een minder onderwerpen behelzend wereldhandelsverdrag, wanneer deze geen duidelijke extra voordelen voor ontwikkelingslanden biedt.

Volgens Zuid-Afrika mag de ’Doha-ronde’ niet zomaar dood worden verklaard, maar is een verdrag nog binnen het jaar 2011 vrijwel onmogelijk.

De Doha-ronde ging tien jaar geleden van start met als belangrijk doel de markttoegang voor ontwikkelingslanden te verbeteren. Ook zou een nieuw verdrag veel sneller moeten worden gesloten dan de acht jaar die voor de voorafgaande Uruguay-Ronde nodig was.

In de tussentijd stellen opkomende economieën als China, India en Brazilië toenemend eisen, terwijl de Verenigde Staten deze landen steeds minder als ontwikkelingslanden wenst te zien. Het gevolg is dat de Doha-ronde in een impasse verkeert en wordt gesproken over een Plan-B, waarbij een kleiner deelverdrag wordt gesloten over een beperkter aantal onderwerpen.

Zuid-Afrika zegt dat de wereldhandelsorganisatie WTO belangrijk is, maar dat ook Zuid-Afrika’s deelname aan het blok opkomende economieën Brics (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) grote voordelen met zich meebrengt. Een multilateraal verdrag is volgens het land dus geen ’must’.

Of registreer je om te kunnen reageren.