Home

Nieuws

Zes doden door Ehec-bacterie in Duitsland

Bremen - Een infectie met de Ehec-bacterie heeft in Duitsland opnieuw een mensenleven geëist. Een oudere vrouw uit Cuxhaven stierf in een ziekenhuis in Bremen, meldde het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Nedersaksen vrijdag aan de publieke zender ARD.

Ook een man die dood in zijn woning in Hamburg werd gevonden, is gestorven aan de bacterie. Dat blijkt uit de eerste testresultaten. Daarmee komt het aantal doden op zes.

Inmiddels heeft de bacterie in Duitsland volgens het persbureau DPA al zevenhonderd mensen besmet. Het Robert Koch Instituut in Berlijn meldde dat 276 mensen ernstig ziek zijn geworden. De infectie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken. Donderdag ontdekten onderzoekers dat komkommers uit Spanje de bacterie naar Duitsland hebben gebracht. Mogelijk zijn er meer besmettingsbronnen.

Vooral Hamburg is zwaar getroffen. De ziekenhuizen daar vrezen onvoldoende bedden te hebben om in het weekend alle nieuwe gevallen te kunnen opnemen. In de noordelijke havenstad zijn inmiddels vierhonderd gevallen geregistreerd. In ziekenhuizen daar liggen 79 mensen bij wie de infectie is vastgesteld of van wie wordt vermoed dat zij eraan lijden.

Het aantal infecties breidt zich razendsnel uit. De noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein meldde een verdubbeling van het aantal gevallen in een dag. Het regionale ministerie van Volksgezondheid in Kiel liet weten dat er vrijdag 204 besmettingen waren gemeld, een dag eerder waren dat er nog 109.

Intussen zijn in het zuidelijke buurland Oostenrijk ook de eerste gevallen van besmetting met de Ehec-bacterie gemeld. Het gaat om twee Duitsers. De bacterie is verder opgedoken in Nederland, Zweden, Denemarken, Zwitserland en Groot-Brittannië.

Spanje heeft aangekondigd dat het bij de Europese Unie een klacht indient tegen Duitsland. De autoriteiten daar hebben eerst de media en niet, zoals voorgeschreven, de EU-instanties ingelicht over hun bevinding dat komkommers uit het Zuid-Europese land de oorzaak van de besmettingen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.