Home

Nieuws 149 x bekeken

Zeldzame Kievietsbloem weer terug in Delflands gebied

Delft – Mede door het uitgestelde maaibeheer van het Hoogheemraadschap van Delfland is de zeldzame Wilde Kievitsbloem weer terug in het gebied.

Juist vanwege de Wilde Kievitsbloem maait Delfland de landzijde van de Maassluissedijk, op advies van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), sinds 1997 pas in de loop van juli of nog later. Delfland doet dit omdat het zaad van de Wilde Kievietsbloem op zijn vroegst rijp is in de eerste week van juli. Door het aangepaste maaibeheer kan weer verjonging optreden door middel van zaadzetting. Maar dan duurt het nog flink wat jaren voordat de zaadjes ook daadwerkelijk gaan bloeien.

De Wilde Kievitsbloem is vrij zeldzaam in Noordwest-Overijssel en zeer zeldzaam in de rest van het land. Daarom is de plant een Wettelijk Beschermde Soort (Flora- en Faunawet) en staat ze op de Rode Lijst categorie BE-10, wat betekent dat de plant bedreigd en zeldzaam is.

Of registreer je om te kunnen reageren.