Home

Nieuws

ZLTO: tuinder, zoek alternatief voor twv

Etten-Leur - ZLTO heeft de strijdbijl begraven en communiceert naar haar leden nu vooral een boodschap van alternatieven zoeken voor de tewerkstellingsvergunning.

Dat geluid klonk tijdens de derde ZLTO-ledenbijeenkomst maandagavond in Etten-Leur, waar de belangenorganisatie tuinders bijpraatte over het gesprek met het ministerie van Sociale Zaken, dat eerder die dag had plaatsgevonden.

De strijdbaarheid is bij alle partijen verdwenen. Volgens woordvoerder van ZLTO, Maarten Leseman heeft de boosheid bij tuinders plaatsgemaakt voor gelatenheid. "Je zag vooral individueel leed. Mensen raken gesloten en onbereikbaar."

Ook ZLTO heeft gas teruggenomen. "De boodschap van het ministerie is: het beleid wordt niet anders, de tewerkstellingsvergunning is altijd een sluitstuk in de personeelsvoorziening geweest. Bouw daar niet je bedrijf op. Die boodschap zenden wij als ZLTO ook meer uit."

De telers zijn volgens Leseman druk bezig zijn met het organiseren van vervangende arbeid. "Er wordt volop aan oplossingen gedacht", aldus Leseman. Of die oplossingen anders zijn dan invulling via het uitzendbureau is niet duidelijk.

Of er nog bezwaar gemaakt gaat worden bij de bestuursrechter is onduidelijk. "Die afweging loopt nog. De strijdbaarheid is er een beetje af, voor zover dat collectief zichtbaar is."
Maar volgens Leseman is er allerminst bakzeil gehaald bij het ministerie. "We hebben aan de communicatie van het ministerie kunnen merken dat er meer begrip was voor de boosheid bij telers over de gevoerde politieke procedure."

Of registreer je om te kunnen reageren.