Home

Nieuws 327 x bekeken

Youth Food Movement wil meer aandacht voor GLB

Amsterdam – Via het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moet de productie van gezond, duurzaam en eerlijk voedsel meer worden gestimuleerd.

Dat vindt de jongerenorganisatie Youth Food Movement. De organisatie vindt dat er te veel geld wordt besteed om de productie van ongezond voedsel te stimuleren. ”Er gaat 18 procent van het budget naar de productie van suiker, tabak en olie en 58 procent naar de productie van vlees en zuivel. Terwijl de consumptie hiervan ook tot problemen kan leiden. Slechts 3 procent van het budget gaat naar groente en fruit. Dat willen we graag veranderen”, zegt Lohman. De organisatie begint een campagne om het belang van het Europese landbouwbeleid onder de aandacht te brengen.

De organisatie zegt niet de verwachting te hebben het beleid te kunnen veranderen, maar wel om het onder de aandacht te brengen. ”Het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid heeft veel meer invloed over wat er op ons bord terecht komt dat we denken. Daarom moeten we er meer aandacht aan besteden. We willen daarom jongeren laten meepraten in het debat”, zegt Lohman.

Hij wil beginnen met het informeren van jongeren over het landbouwbeleid. ”We willen niet zeggen dat we geen geld meer moeten geven aan de productie van vlees en zuivel, maar de nadruk moet komen te liggen op gezond, duurzaam geproduceerd voedsel en naar kleinschalige bedrijven.”

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vindt het positief dat de jongeren mee willen doen in de discussie over het landbouwbeleid. ”Maar we zijn wel verder met de hervormingen van het landbouwbeleid dan de jongeren nu nog denken.”

Youth Food Movement is een organisatie van jongeren die via werk of studie betrokken zijn bij alle facetten van voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.