Home

Nieuws

'Windenergie en WKK kunnen profiteren sluiten kernreactoren'

Den Haag - Nederlandse boeren met windmolens en tuinders met WKK kunnen de komende jaren een beetje profiteren van het sluiten van kernreactoren door Duitsland vóór 2022. Dat zegt energiespecialist Rob van der Valk van brancheorganisatie LTO Noord Glaskracht. De mate waarin stroomprijzen stijgen zal echter beperkt zijn.

De regering van bondskanselier Angela Merkel heeft besloten alle 17 kerncentrales in Duitsland te sluiten. Zeven van deze centrales ging al eerder voor onderzoek dicht, en deze zullen niet meer worden heropend. Kernenergie is in Duitsland goed voor tussen de 22 en 25 procent van de stroomopwekking.

“Kernenergie of eigenlijk uranium kent een bijzonder lage variabele kostprijs. Alleen de vaste kosten, het bouwen van de centrale, zijn hoog. Duitsland stelt dat het in staat is in de komende 11 jaar voldoende alternatieve capaciteit te bouwen. Het zal echter lastig zijn. Je kunt verwachten dat de stroomprijzen zullen gaan stijgen.”

De mate van de beweging is echter nog volstrekt onduidelijk. Vermoedelijk zal de beweging beperkt zijn, omdat Duitsland toch al vaak meer stroom produceerde dan het nodig had. Dat is volgens Van der Valk vooral het gevolg van een “stimulerend kader” voor duurzame energie, zoals windmolens en zonne-energie.

Alleen wanneer ook andere landen het voorbeeld van Duitsland volgen, kan echt een schok optreden. “En dat is onwaarschijnlijk. Frankrijk heeft teveel centrales om afscheid ervan te kunnen nemen. Nergens is duurzame energie zo’n groot politiek issue als in Duitsland.”

Directeur Gerard van Antwerpen van NIFE Energieadvies uit De Lier noemt het “moeilijk te zien” wat de stroomprijzen gaan doen. “Ik denk eigenlijk dat er niet zoveel gaat gebeuren. Toen de zeven centrales eerder dicht gingen voor onderzoek gebeurde feitelijk ook maar weinig op de termijnmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.