Home

Nieuws 2 reacties

Wellink: Wilders praat economische onzin

Hilversum – De oproep van PVV-leider Geert Wilders geen euro meer over te maken aan Griekenland is economische onzin en ook gevaarlijk. Dat zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank woensdagavond in het EO-programma Knevel en Van den Brink.

”Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten zijn verbonden’, aldus Wellink. ”Griekenland niet meer helpen uit de problemen te komen, zou niet goed zijn voor de Grieken, maar ook niet voor ons.” Het zijn volgens Wellink ”valse profeten” die makkelijk zeggen dat we de Grieken maar moeten laten vallen. ”Wilders is een valse profeet op economisch terrein.”

Wanneer je oproept geen geld meer aan Griekenland over te maken, dan houd je misschien onvoldoende van je eigen burgers, aldus Wellink. ”Want voor hen wordt de rekening heel hoog.” Zou Griekenland de schulden gaan herstructureren – afstempelen – dan verliest DNB 4 miljard euro, aldus Wellink. En dat is maar een klein deel van het totale verlies dat Nederland en Europa dan lijden.

Niet alleen Griekenland zit in de problemen, maar ook Ierland en Portugal . Volgens Wellink is het op te lossen, maar dat vereist wel onderlinge solidariteit.

Wilders noemt de opmerkingen van Wellink naïef, pure bangmakerij en een DNB-president onwaardig. ”Ik een valse profeet? De waarheid en werkelijkheid is dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen voldoet, we er miljarden in blijven pompen en ze de boel hebben belazerd. Dat zijn harde feiten en de waarheid en daar is dus niets profetisch aan. We zien het geld zo dus nooit terug en moeten stoppen er miljarden in te pompen. Griekenland uit de euro geeft ze de kans te devalueren en eigen rente te bepalen en failliet juist te voorkomen”, stelde Wilders in een reactie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wellink en de V.V.D. zijn echt de weg kwijt Griekenland helpen is nood zakelijk om dat anders de wereld economie in stort willen ze ons doen geloven, Anderzijds beweren ze, dat de Griekse economie zo klein is, dat als het nodig is we het makkelijk op kunnen vangen. Wellink heeft het wederom niet zien aankomen,
  en moet nu zijn conclusie trekken. De grote geld schieters moeten hun verlies nemen, Dan kan men de Griekse bevolking
  met steun en goede leiders weer op de rails zetten.

 • no-profile-image

  Han1

  Hamstra laten we wel zijn de Grieken uit de Euro en terug naar hun nationale munt lost nog voor hen nog voor ons niets op. Hun leningen zijn in Euro s., Dollars of wat dan ook voor buitenlandse valuta. Hier helpt geen devaluatie van je eigen munt aan. De schuldeisers zullen hun geld terug willen en zullen de rente voet bepalen. De enige oplossing is deels afboeken en onder curatele. De meest ordinaire schuld sanering die je kunt bedenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.