Home

Nieuws

Water gebufferd in IJsselmeer en Markermeer

Lelystad – In het Markermeer en het IJsselmeer wordt een zoetwaterbuffer gevormd om droogteproblemen te voorkomen.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) heeft besloten voor het IJsselmeer een streefpeil te hanteren van 10 centimeter onder NAP en voor het Markermeer van 15 centimeter onder NAP. Dat betekent dat de peilen in beide meren met een centimeter omhoog moet.
In de LCW werken waterschappen samen met Rijkswaterstaat.

De aanvoer van water via de Maas en de Rijn is extreem laag vergeleken met vergelijkbare periodes in andere jaren. De aanvoer via de Rijn is ongeveer 950 kubieke meter per seconde, terwijl dat normaal ongeveer 2.100 kubieke meter bedraagt. De aanvoer via de Maas is minder dan 60 kubieke meter per seconde, ongeveer 100 kubieke meter minder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Inmiddels zijn in drie waterschappen beregeningsverboden ingesteld (Aa en Maas, Vallei en Eem en Brabantse Delta). Andere waterschappen houden die maatregel in overweging. Verder wordt extra geïnspecteerd op de kwaliteit van veenkades.

Of registreer je om te kunnen reageren.