Home

Nieuws 346 x bekeken

Warm weer drukt groenteprijs

De Lier – Door het relatief warme weer is de productie in de tuinbouw groot, met prijsdruk tot gevolg. In de paprikasector lijken de prijsdalingen niet lang meer te duren, in de komkommers is dat nog de vraag, blijkt uit reacties.

Door het mooie weer is de productie van paprika’s vervroegd, wat leidt tot een prijsdruk. Bovendien valt de export naar de Verenigde Staten tegen, onder meer door de dollarkoers en lokale productie. Dat zegt Frank Hendriks van telersorganisatie Paprika NL, dat bijna een kwart van het Nederlandse areaal beslaat.

De actuele prijs van 1,20 tot 1,40 per kilo is volgens Hendriks 30 tot 40 procent te laag voor deze tijd van het jaar. ”Vorig week haalden de prijzen nog wel dat niveau. Dat hadden we vast moeten houden.” Er staat een heel goede kwaliteit tegenover, benadrukt Hendriks. ”Koele nachten en zonnige dagen zijn goed voor de plantenontwikkeling. Dat is een pluspunt voor zowel telers als consumenten.”

Hij verwacht dat de paprikaproductie nu over de top heen is, waardoor het aanbod afneemt. ”We komen niet direct zonder te zitten, maar het wordt wel minder nu. Hopelijk komt er dan weer evenwicht in aanvoer en prijs.”

Wie asperges voor de veiling produceert, kan nu echt niet uit. Dat zegt Cees van Tiggelen, voorzitter van telersvereniging De Brabantse Wal. ”In deze regio wordt 90 procent van de asperges aan huis verkocht en dat loopt goed door, voor normale prijzen.” Hij houdt de veiling ook in de gaten. ”De prijs is daar al vroeg op een laag punt. Voor het bovenste segment wordt 3 tot 3,50 per kilo betaald. Dat betekent dat het middelsegment rond de 2 euro zit. Dat is gewoon te laag.”

Aangezien de productie de laatste dagen volgens Van Tiggelen terugloopt, doordat jonge percelen uit productie gaan, hangt een prijsverbetering in de lucht.

Ook bij komkommers staat de prijs onder druk. ”Sinds week 15 gaat het hartstikke goed”, zegt Mariëtte van der Linden van telersvereniging Green Diamonds. ”Daarvoor was het wat moeilijker en ook nu staat er wat druk op. De prijs is deze week nog kostendekkend, maar ik vraag me af of we dat volgende week nog gaan redden. We hebben teveel komkommers deze week, maar dramatisch is het niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.