Home

Nieuws

Vroeg voorjaar vraagt om alertheid fruittelers

Doetinchem – Fruittelers moeten alert zijn omdat door het vroege voorjaar ziekten, schimmels en plagen, zoals fruitmot en schurft, zich ook in een eerder stadium kunnen voordoen.

Fruitteeltadviseurs geven aan dat er extra gemonitord moet worden in de fruitteelt, om eventuele problemen voor te zijn. Zo is de verwachting dat de fruitmot zich een aantal weken vroeger zal ontpoppen dan gebruikelijk is.

Dat heeft allemaal te maken met het extreem vroege voorjaar. Volgens schattingen ligt het seizoen 14 dagen voor op schema, maar er zijn adviseurs die zelfs denken dat dit al oploopt naar de 19 dagen.

De aanhoudende droogte vraagt eveneens om extra aandacht. Door gebrek aan neerslag hebben zich eenvoudig sporen van schurft kunnen ontwikkelen. Het CZAV spreekt zelfs van zware schurftinfecties door het hele land in week 18.

Op zich zijn de huidige omstandigheden niet ongunstig voor de vruchtontwikkeling. Als mei niet te warm en droog is, moet het hardfruit zich tot een uitstekende vruchtmaat kunnen ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.