Home

Nieuws 378 x bekeken

Vorstschade in lelies

Lisse – De nachtvorst van afgelopen week heeft her en der schade veroorzaakt in de lelieteelt. Vooral in de oostelijke teeltgebieden in Drenthe en Overijssel wordt flinke vorstschade gemeld.

Ook uit Brabant komen berichten over schade, zij het milder dan elders.

Voor de telers betekent het een domper op een vlotte start van het groeiseizoen. De lelies kwamen vanwege de relatief hoge voorjaarstemperaturen sneller op dan normaal, maar het prille gewas heeft het nu door de nachtvorst flink te verduren gekregen. Met name de Oriëntals en OT’s zijn vorstgevoelig.

Hoe groot de schade uiteindelijk wordt, hangt af van de ontwikkeling van het gewas. Daar waar het gewas al wat verder was, is de kans groot dat de lelies er doorheen groeien en de aantasting te boven komen. Maar daar waar het gewas nog te jong was, is het niet uitgesloten dat de vorst zijn weerslag heeft gehad op de bol, die dan als verloren kan worden beschouwd.

De uiteindelijke omvang van de schade zal dus pas over een paar weken duidelijk worden. Ook het tweejarige plantgoed kan schade opgelopen hebben, wat kan doorwerken op de teelt van volgend jaar.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.