Home

Nieuws

Vooruitzicht duidt op droog groeiseizoen

Lelystad - De droogte van de afgelopen weken, in combinatie met de weersvooruitzichten en de verwachte wateraanvoer duiden op een zeer droog groeiseizoen.

Dat blijkt uit het jongste droogtebericht van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De LCW verzamelt gegevens van verschillende instanties om een overzicht te krijgen van de droogtesituatie in het land. Op dit moment is er nog geen ernstig watertekort, constateert de LCW. De buffervoorraad water is groter dan normaal en die voorraad is in de afgelopen weken nog niet aangesproken. Verschillende waterschappen bereiden maatregelen voor, zoals beregeningsverboden.

De grondwatersituatie in het overgrote deel van het land is droog tot extreem droog voor de tijd van het jaar, zegt de LCW. Uitzonderingen zijn met name de hogere zandgebieden in Brabant. Het neerslagtekort is op dit moment groter dan in het extreem droge jaar 1976, terwijl ook de wateraanvoer via de Rijn en de Maas op dit moment veel lager is dan gemiddeld - en ook lager dan in 1976. Alleen in 1921 was de aanvoer bij Lobith in deze periode lager dan nu. Op 2 mei 1921 kwam er 840 kubieke meter water per seconde via de Rijn het land binnen. Maandag bedroeg dat 1.050 kubieke meter, terwijl het gemiddelde begin mei ligt op 2.300 kubieke meter per seconde.

De weersvooruitzichten voor de korte termijn voorspellen niet of nauwelijks neerslag. Voor de periode vanaf 7 mei tot 10 mei is er meer kans op neerlag, maar dan wel in de vorm van lokale buiten. De temperatuur zal in de periode tot 10 mei niet boven de 25 graden uitkomen.

Voor de langere termijn - tot het eind van deze maand - zijn de vooruitzichten niet dat er qua neerslag een inhaalslag wordt gemaakt. De signalen geven niet aan dat het natter of droger wordt dan normaal. De temperatuur heeft wel de neiging hoger te zijn dan normaal, zeker in het begin van deze maand. Voor de tweede helft van mei zijn de voorspellingen voor warmer weer minder duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.