Home

Nieuws

Voorstel nertsenverbod overleeft spannende ochtend

Den Haag – Het voorstel voor een verbod op de nertsenhouderij hing dinsdag aan een zijden draadje. Te elfder ure werd een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer over het compensatiefonds van 28 miljoen euro uitgesteld tot na de installatie van de nieuwe senatoren.

Onlangs besloot de Tweede Kamer in ruime meerderheid dat indien de sector wordt verboden, ondernemers tot 2024 op een jaarlijkse vergoeding van 2 miljoen euro kunnen rekenen. Initiatiefnemers SP en PvdA werken aan een voorstel voor onder meer een sloopregeling en een pensioenvoorziening voor gedupeerde ondernemers. In de Senaat zijn de verhoudingen echter veel minder duidelijk afgetekend.

Daar zijn twee oorzaken voor. De PVV - voorstander van een verbod - is op dit moment nog niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer. Daarnaast lijken de senatoren van de Christenunie onderling verdeeld over de kwestie. De uitslag van de vandaag geplande stemming over de miljoenenreservering op de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie viel dan ook nauwelijks te voorspellen.

Om het lot een handje te helpen, had het CDA - tegenstander - voorgesteld hoofdelijk over het voorstel te stemmen in plaats van per fractie. Dit zou de leden van de Christenunie de mogelijkheid geven van de partijlijn af te wijken en de kans op goedkeuring van de miljoenenreservering aanzienlijk verkleinen, was de gedachte. Een oneigenlijke vertragingstactiek, vonden veel andere fracties. Uiteindelijk kregen de christendemocraten hiervoor alleen steun van de VVD.

Als het compensatiefonds was afgewezen, zou het voor de initiatiefnemers erg moeilijk zijn geworden het verbod er alsnog door te krijgen. Besloten is nu om de stemming – al dan niet hoofdelijk – uit te stellen tot na de installatie van de nieuwe Eerste Kamer op 7 juni. Door de grote winst van de PVV bij de verkiezingen maandag lijkt aanname van het compensatievoorstel nu een formaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.