Home

Nieuws 209 x bekeken

Vogelpestvirus verspreidt niet door de lucht

Utrecht – De kans dat het hoogpathogene vogelpestvirus (H5N1) grote afstanden door de lucht aflegt is zeer klein.

Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het medisch tijdschrift Veterinary Microbiology.
De onderzoekers hebben gekeken hoe het hoogpathogene vogelpestvirus zich door de lucht verspreidt en hoeveel virus aanwezig is in lucht- en stofmonsters.

Voor het onderzoek werden zestien korte studies uitgevoerd met totaal 160 kippen, verdeeld in drie groepen dieren. De eerste groep werd experimenteel besmet met het hoogpathogene virus. De twee andere groepen waren vrij van het virus en werden dichtbij (0.2 en 1.1 meter) van de besmette groep geplaatst.

In vier van de zestien studies werd het virus van de besmette groep naar niet-besmette dieren overgedragen, De overdrachtssnelheid was 0.13 en 0.10 nieuwe infecties per geïnfecteerde kip bij respectievelijk 0.2 en 1.1 meter. Twee luchtmonsters werden positief bevonden voor het virus maar deze werden gevonden bij de twee studies waarbij het virus van de besmette dieren niet was overgedragen. In vijf stofmonsters werd het virus ook aangetoond.

De onderzoekers hebben bevestigd dat op kleine afstand, het hoogpathogene virus kan worden overgedragen op andere kippen. De kans dat het virus op grote afstanden door de lucht verspreidt en vervolgens dieren besmet achten de onderzoekers zeer klein.

Of registreer je om te kunnen reageren.