Home

Nieuws

Vogelgriepvirus Kootwijkerbroek verwant aan virus Schore

Den Haag – Het vogelgriepvirus dat vorige week werd aangetroffen op een pluimveebedrijf in Kootwijkerbroek blijkt sterk verwant aan het virus dat in maart in Schore tot een uitbraak leidde. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

In Kootwijkerbroek werd laagpathogene vogelgriep van het type H7N7 vastgesteld, terwijl in het Zeeuwse Schore het virus H7N1 tot problemen leidde. Uit onderzoek blijkt dat het H-type grote gelijkenis toont. Bij een wilde vogel in de omgeving van Deventer werd door de Erasmus Universiteit eveneens een virus aangetroffen met een H-type dat sterk lijkt op dat wat op de pluimveebedrijven werd gevonden.

”Toch kan er geen direct verband zijn tussen de uitbraken omdat er vermenging heeft opgetreden met andere virussen bij wilde vogels”, legt Guus Koch van het CVI uit. Hierdoor kan een H7N7 uit Kootwijkerbroek toch verwant zijn aan een H7N1-virus uit Schore.

Uit eerdere vergelijkingen met virussen in een wereldwijde database met aviaire influenzavirussen bleek dat hetzelfde virus ook eerder bij wilde eenden in Polen 2009 is aangetroffen. Voor het N7-type van het virus uit Kootwijkerbroek zijn nog geen vergelijkingsgegevens bekend.

De vondst van hetzelfde virus bij een wilde vogel in Deventer is volgens het CVI geen reden tot paniek. ”Het is wel bekend dat besmettingen bij pluimveebedrijven vooral veroorzaakt worden door contacten met wilde vogels”, aldus een woordvoerder van het CVI.

Het biologische pluimveebedrijf in Kootwijkerbroek werd vorige week geruimd, nadat bleek dat het besmet was. Bij de 62 bedrijven in de 3 kilometerzone rondom het bedrijf werd geen virus aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.