Home

Nieuws 342 x bekeken 6 reacties

Vogelgriep in Kootwijkerbroek

Den Haag/Zoetermeer – Op een biologisch leghennenbedrijf in Kootwijkerbroek is een besmetting met aviaire influenza van het type H7 vastgesteld. Dat melden het Ministerie van ELI en het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE).

Morgen wordt bekend of het een hoogpathogene of een laagpathogene vorm van AI betreft. Het besmette koppel van 8.800 biologische hennen met een leeftijd van 22 weken, is vandaag geruimd.

Het besmette koppel vertoonde de afgelopen dagen een licht verhoogde uitval, ademhalingsproblemen en de geproduceerde eieren waren lichter van kleur dan normaal. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) stelde in eerste instantie een besmetting met infectieuze bronchitis vast. Het CVI vond in swabs afkomstig van het bedrijf aanwijzingen voor een besmetting met AI van het type H7. Na extra onderzoek stelde het CVI definitief een besmetting vast.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (ELI) heeft een beperkingsgebied ingesteld met een straal van drie kilometer rondom het besmette bedrijf. In het gebied is vervoer van pluimvee, broed- en consumptie-eieren en mest (ook van andere diersoorten) verboden. Het vervoersverbod voor consumptie-eieren geldt niet voor transporten tussen vestigingen zonder pluimvee. In het gebied geldt verder een afschermplicht, ofwel de dieren moeten worden opgehokt. Deze laatste maatregel geldt alleen voor commercieel gehouden pluimvee.

In het beperkingsgebied liggen volgens het ministerie van ELI bijna zestig bedrijven met pluimvee. Het PVE meldt dat er in het gebied 31 legbedrijven zitten met in totaal 26.300 biologische hennen, 203.000 hennen met uitloop, 223.000 scharrelhennen en 297.000 kooihennen. Eén van de legbedrijven heeft ook 67.000 opfokhennen. Vijf andere bedrijven houden samen 225.000 opfokhennen. In het gebied liggen verder twee bedrijven met gezamenlijk 33.000 vleeskuikenouderdieren en één bedrijf met 37.000 vleeskuikens. Ook het eiproductenbedrijf Schaffelaarsbos ligt in het beperkingsgebied.

Alle pluimveebedrijven in het gebied worden zo snel mogelijk gecontroleerd op ziekteverschijnselen en besmettingen door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

Sectorcoördinator Henk Hulsbergen van het PVE acht de kans dat het hier gaat om een besmetting met hoogpathogene vogelpest niet groot. Als het laagpathogeen blijkt te zijn en er worden verder geen besmette bedrijven gevonden, dan kan de schade vrij beperkt blijven. Het gebied gaat drie weken na de reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf weer open. Bij hoogpathogene vogelpest wordt er een beschermingsgebied en een toezichtsgebied ingesteld. Ook kan er preventief geruimd worden.

De nu gevonden besmetting heeft onmiddellijk gevolgen gehad voor de export van broedeieren, meldt Hulsbergen. De VWA weigerde certificaten af te geven voor de export van drie vrachtwagens vol broedeieren. De kans lijkt groot dat landen als Singapore en Hongkong hun grenzen zullen sluiten voor broedeieren uit Nederland. Ook de export van eiproducten kan op korte termijn tegen belemmeringen aanlopen.

De besmetting in het hart van pluimveehoudend Nederland komt op een slecht moment. De legsector kreunt onder de zeer slechte eierprijzen en de hoog opgelopen voerkosten.

De besmetting in Kootwijkerbroek is het tweede geval binnen anderhalve maand. Eind maart werd een geval van laagpathogene vogelgriep H7N1 vastgesteld in Schore in Zeeland.

Klik hier voor de regeling die van kracht is.Beschrijving 3-kilometerzone Kootwijkerbroek

1. Vanaf de kruising van de N303 en de Zeumerseweg (Voorthuizen), de Zeumerseweg volgend
in oostelijke richting tot aan het water van het recreatiegebied Zeumeren.
2. Het water overstekend in oostelijke richting tot aan de Goorderweg.
3. Goorderweg volgend in oostelijke richting tot aan de Lange Zuiderweg.
4. Lange Zuiderweg volgend in noordoostelijke richting tot aan de Brugveenseweg.
5. Brugveenseweg volgend in oostelijke richting tot aan de Welgelegenweg.
6. Welgelegenweg volgend in noordoostelijke richting tot aan de Heideweg.
7. Heideweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Gruttoweg.
8. Gruttoweg volgend in zuidelijke richting overgaand in de Stroeërschoolweg tot aan de Stroeërweg.
9. Stroeërweg volgend in oostelijke richting tot aan de Ravenweg.
10. Ravenweg volgend in zuidoostelijke richting tot aan de N800.
11. N800 volgend in zuidwestelijke richting tot aan de Garderbroekerweg.
12. Garderbroekweg volgend in zuidoostelijke richting tot aan de Breihutterweg.
13. Breihutterweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Topperweg.
14. Topperweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Essenerweg.
15. Essenerweg volgend in zuidoostelijke richting tot aan de Dwarsgraafweg.
16. Dwarsgraafweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Broekdijk.
17. Broekdijk volgend in zuidelijke richting tot aan de N801.
18. N801 volgend in zuidoostelijke richting tot aan de Koudhoornweg.
19. Koudhoornweg volgend in zuidelijke richting Hoge Valkseweg.
20. Hoge Valkseweg volgend in westelijke richting tot aan de Meulunterseweg.
21. Meulunterseweg volgend in zuidelijke richting overgaand in westelijke richting in
Kattenbroekerweg tot aan de Duivenkampweg.
22. Duivenkampweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Ruitenbeekweg.
23. Ruitenbeekweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Overwoudsesteeg.
24. Overwoudsesteeg volgend in westelijke richting tot aan de Overwoudseweg.
25. Overwoudseweg volgend in noordelijke richting tot aan de Zeggelaarsweg.
26. Zeggelaarsweg volgend in zuidwestelijke richting tot aan de Hessenweg.
27. Hessenweg volgend in noordelijke richting tot aan de Gelkenhorsterweg.
28. Gelkenhorsterweg volgend in noordoostelijke richting tot aan de Valkseweg.
29. Valkseweg volgend in westelijke richting overgaand in noordelijke richting in de Dr Willem Dreeslaan overgaand in de van Zuijlen van Nieveltlaan overgaand in de Stationsweg overgaand in de Baron van Nagellstraat overgaand in de N303 tot aan de Zeumerseweg.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik zal meteen mijn goede vriend Spotvogel inseinen dat er werk aan de winkel is. Want voor we het weten is er een nieuwe frontale aanval van het ELI-gestuurde Agri-industriële complex op de biologische pluimveehouderij aan de gang. A la 2003! En dat mag en zal nooit meer gebeuren!

 • no-profile-image

  Attentie surfende journalist,
  voordat u weer verslag gaat doen naar aanleiding van dit voorval het volgende. Stel u zelf dit keer op de hoogte van de feiten en laat u niet belazeren door bijvoorbeeld Zwalker en andere azijnzeikers.
  Dit is werderom een bedrijf met buitenkippen, dat is zeker in dit gebied gevaarlijk voor mens en dier, salmonella, snot, AI enz. Kijk naar de drama´s vorig jaar.
  Nergens is ooit aangetoond dat biologische eieren gezonder zijn, eerder andersom, meer dioxine bijvoorbeeld.
  Het is niet beter voor dierenwelzijn, 3 tot 4 maal hogere sterfte dan gangbaar.
  De CO2 uitstoot is per eenheid produkt hoger.
  De veelgenoemde biologische keten bestaat niet eens.
  Dus dit keer niet wijzen naar de zgn. bio-industrie maar onderzoek doen naar de biologische-industrie.
  Veel succes met uw werk.

 • no-profile-image

  Attentie surfende journalist,
  voordat u weer verslag gaat doen naar aanleiding van dit voorval het volgende. Stel u zelf dit keer op de hoogte van de feiten en laat u niet belazeren door bijvoorbeeld Zwalker en andere azijnzeikers.
  Dit is werderom een bedrijf met buitenkippen, dat is zeker in dit gebied gevaarlijk voor mens en dier, salmonella, snot, AI enz. Kijk naar de drama´s vorig jaar.
  Nergens is ooit aangetoond dat biologische eieren gezonder zijn, eerder andersom, meer dioxine bijvoorbeeld.
  Het is niet beter voor dierenwelzijn, 3 tot 4 maal hogere sterfte dan gangbaar.
  De CO2 uitstoot is per eenheid produkt hoger.
  De veelgenoemde biologische keten bestaat niet eens.
  Dus dit keer niet wijzen naar de zgn. bio-industrie maar onderzoek doen naar de biologische-industrie.
  Veel succes met uw werk.

 • no-profile-image

  Ondernemer in de shitkolom luister. EEUWENLANG werden er kippen BUITEN gehouden en NOOIT waren er ziekteproblemen. Die kwamen pas nadat er (ondanks uitgebreide en uitvoerig gedocumenteerde waarschuwingsacties bijv. van Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie e.a.) op onverantwoorde wijze massaconcentraties van opgehokte kooislachtoffers werden gehouden. Het staat allemaal dankzij SPOTVOGEL zwart op wit. Wijlen de Godvrezende satan Wien van den Brink en de nog levende Renswouse reformatorische ouderling Wolleswinkel bedachten hun gore leugen en beschuldigden eind februari 2003 wilde trekvogels van ziektekiembesmetting bij het bedrijf van vrijlooppluimveehouder Schimmel te Scherpenzeel (U). En de gereformeerde duivel Cees Veerman zorgde er vervolgens voor dat deze leugen tot een mondiale wet werd. Dus nogmaals: niet de vogelgriep moet worden bestreden, maar het CDA moet worden uitgeroeid. Met wortel en tak. Liefst nu meteen!

 • no-profile-image

  Attentie surfende journalist: ga even te rade bij de internetredactie van AGD en poog de naam en verblijfplaats van die "Ondernemer in de Kolom" te achterhalen. Tien tegen één dat dan ook meteen de besmettingsbron duidelijk is. En daar is dan weer de RIJKSRECHERCHE voor!

 • no-profile-image

  Het AGD zal naar jou luisteren mafkees, de meeste berichten van jou onbeschofte scheldende taal zijn ongepast, en worden verwijderd.
  En nu weer DREIGEN met de rijksrecherche, ha ha ha , we noemen dit volkert van de graaf met zijn vriendje sjoert praktijken(deze mannen zitten toch bij milieudefensie???).
  Goed en helder verhaal ondernemer in de kolom .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.