Home

Nieuws

Voedselprijzen Egypte opnieuw gestegen, mogelijk onrust

Caïro – De voedselprijzen blijven oplopen en zetten druk op de Egyptische maatschappij.

Dat schrijven analisten van de bank HSBC. Voedselprijzen liggen nu meer dan 20 procent hoger dan een jaar eerder. Egyptenaren geven iets minder dan de helft van hun inkomen uit aan voedsel en dranken.

De wereldvoedselorganisatie FAO denkt dat de prijzen voor agrarische grondstoffen verder kunnen stijgen nu het Chinese en Amerikaanse wintergraan er niet zo goed bij blijkt te staan. Egypte is met 80 miljoen inwoners het grootste land van Noord-Afrika. Het is voor bijna de helft van haar voedselbehoefte afhankelijk van importen.

Hoge voedselprijzen waren deels aanleiding voor de bevolking president Hosni Moebarak tot aftreden te dwingen. De economische situatie nu verslechtert, ook door het bijna stilvallen van toerisme en buitenlandse investeringen. Hierdoor bestaat volgens HSBC opnieuw de kans op politieke onrust.

Of registreer je om te kunnen reageren.